Daca va fi adoptata actuala forma a Codului Fiscal, sansa ca IMM-urile si, in special, microintreprinderile sa reziste impactului integrarii in Uniunea Europeana sunt minime, este de parere presedintele Patronatului National Roman, Florian Costache. De asemenea, acesta a calificat taxele si impozitele pe care le suporta firmele autohtone drept "nejustificate". "De mai mult de 10 ani, cele 500.000 de IMM-uri sustin economia nationala, si in ciuda acestui fapt ele sunt taxate nejustificat", a declarat presedintele PNR. Mai mult de atat, Costache spune ca itinerarul banilor proveniti din taxe si impozite nu este transparent. "In afara de autoritati, nimeni nu stie unde se duc banii sau cum sunt folositi", a incheiat presedintele Patronatului.
Vicepremierul George Copos a declarat ca va propune Guvernului sa acorde microntreprinderilor o perioada de gratie de doi ani pentru acomodarea la noul sistem de impozitare, timp in care acestea vor putea opta in continuare intre un impozit de 3% din cifra de afaceri si 16% din profit. Proiectul noului Cod Fiscal, care va fi aplicat de la 1 ianuarie 2007, elimina posibilitatea optarii pentru varianta impunerii de 3% din cifra de afaceri si introduce impozitarea profitului cu 16%. "Circa 80% din intreprinderile mici si mijlocii sunt microintreprinderi si ar fi foarte bine sa aiba 1-2 ani de gratie de pregatire pentru momentul cand vor trebui sa fie competitive pe piata libera europeana", a spus Copos la "Forumul IMM-Sansa Integrarii in UE".
Impozitul de 16% nu aduce bani la buget
Presedintele Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Eugen Chirovici, a declarat, recent, ca introducerea impozitului pe profit de 16% pentru microintreprinderi nu va atrage mai multi bani la buget si va afecta in mod negativ firmele mici cu activitati economice legale. Codul Fiscal a fost prezentat Guve