Torturi, rulade, prajituri.
Rulada vieneza cu capsuni
Ingrediente (pentru 12 bucati): Aluatul - 4 oua, 65 g zahar, un plic zahar vanilat, 30 g faina, 35 g amidon, un praf de sare. Umplutura: 400 g capsuni, 1 cl rom, putin zahar, 4 foi de gelatina, 1/4 frisca batuta, nuci tocate si frunze de menta pentru decor.
Mod de preparare:
Se porneste cuptorul la 200 de grade. Se despart ouale. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat pana devin spumoase. Se bat albusurile cu sarea pana se fac spuma. Faina si amidonul se cern si se amesteca in galbenusuri. Compozitia se intinde pe o hartie de copt (pergament) si se baga la cuptor 10 minute, pana ce aluatul devine auriu. Se scoate din cuptor, se acopera cu alta hartie de pergament, se rastoarna, si hartia de dedesubt se arunca. Cat este inca fierbinte, se ruleaza impreuna cu hartia noua de pergament, apoi se lasa sa se raceasca.
Se curata capsunile, se spala, si cele mai mari se taie in bucati. Cateva se pastreaza pentru decor. Se acopera fructele cu zahar si rom si se lasa cateva minute la marinat, dupa care se strecoara de zeama.
Se inmoaie gelatina in apa, se stoarce si se dizolva pe baia de aburi, apoi se amesteca in frisca. Se toarna si zeama scursa de la capsuni. Daca e nevoie, se mai adauga putin zahar.
Se desface rulada de aluat si se acopera cu jumatate din cantitatea de crema (frisca+gelatina). Deasupra se pun capsunile, apoi se ruleaza aluatul din nou. Se aseaza pe o tava de prajituri si se unge deasupra cu crema ramasa, pe care se aseaza din loc in loc bucatele de fructe si frunzulite de menta proaspata. Se presara cu nucile zdrobite si se baga rulada cateva minute la frigider.
Tort frantuzesc cu capsuni
Ingrediente (pentru 8 persoane): 700 g capsuni proaspete, 225 g faina, un varf de cutit de sare, 75 g unt taiat bucatele, 25 g zaha