Autoritatile fac eforturi sustinute in combaterea pirateriei software, cu atat mai mult cu cat modalitatile de savarsire a infractiunilor devin din ce in ce mai sofisticate, a declarat ieri intr-o conferinta de presa avocatul Magda Popescu, reprezentant al Bussines Software Alliance (BSA). Ea a precizat ca reducerea ratei pirateriei software in Romania cu 10 la suta ar avea ca efect cresterea veniturilor industriei IT cu peste 430 milioane de dolari, a contributiilor suplimentare la PIB, care ar insuma 670 milioane de dolari la care se adauga inca 76 milioane de dolari venituri din taxe si impozite, si crearea a peste 3.000 de locuri de munca in industria IT.
In acest sens, BSA a incheiat o serie de parteneriate cu Ministerul Public (in cadrul caruia s-a infiintat din luna februarie a.c. un Serviciu cu atributii operative in combaterea contrafacerilor si a pirateriei software), Politia Romana, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), Minsterul Justitiei, Institutul National al Magistraturii, Camera de Comert si Industrie, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatice, precum si Coalitia proIntelect.
Potrivit reprezentantului BSA, desi in ultimii 10 ani rata pirateriei software a scazut considerabil (de la 93 la suta la 72 la suta) impactul acesteia continua sa ramana la un nivel ridicat, avand in vedere cresterea pietei IT din Romania si care ar duce la pierderi ale industriei autohtone de software de aproximativ 111 milioane de dolari.
"Daca in 1998 era de-a dreptul exotic sa vezi o companie care facea eforturi de legalizare, astazi, majoritatea companiilor, mai ales medii si mari, incearca sa utilizeze numai software legal. Este un semn de normalitate si apreciem ca, din ce in ce mai des, partenerii de afaceri sunt alesi in functie de seriozitate si respectarea legilor, inclusiv in domeniul utilizarii de programe de calculator", a a