(Foto: )
Incepand de ieri, toti directorii din spitalele clujene vor exercita aceasta functie pentru urmatoarele sase luni, in calitate de directori interimari. Exceptie fac, insa, directorii Spitalelor Municipale Huedin si Turda, acestia fiind demisi, ieri, prin Ordin al ministrului Sanatatii.
Noua legislatie in domeniul sanatatii impune reguli severe, care fac ca directorii spitalelor clujene sa fie schimbati sau sa ramana doar ca directori interimari pentru 6 luni de zile.
Unii directori au facut studii de management pentru a ramane la conducerea spitalelor, dar altii prefera sa fie profesori universitari la Universitatea de Medicina si Farmacie si sa renunte la functia de manageri de spital.
Precizam ca potrivit Legii 95/2006, directorii de spitale nu mai pot preda in invatamantul superior medical si nu-si mai pot desfasura activitatea medicala in specialitatea pe care o au.
Radu Capalneanu, directorul Institutului Inimii “Niculae Stancioiu”, ne-a declarat ca “exista o prevedere potrivit careia directorii spitalelor care au o capacitate mai mica de 400 de paturi isi pot pastra activitatea medicala si, ca atare, e posibil ca ei sa-si poata mentine si cursurile universitare pe care le predau la UMF, dar ramane de vazut cum vor fi interpretate aceste
articole delicate ale legii”. Lista cu directorii propusi pentru interimat trimisa la Bucuresti de catre Florin Stamatian, directorul Directiei de Sanatate Publica Cluj, a fost aprobata de catre Ministerul Sanatatii in proportie de 90 la suta.
“Au fost niste neconcordante intre mine si ministru, dar 90 la suta din directori au fost alesi ca directori interimari “, a declarat Stamatian.
Primul director demis din functie este Anton Negreanu, directorul Spitalului Municip