Îl ştim atât de bine ca aliment, încât ideea că ar putea fi şi medicament ni se pare mai mult o figură de stil. Fiert în supe şi tocat în salate, s-a banalizat prea tare, ca să-l mai putem privi cu respect. Şi totuşi, va trebui să reconsiderăm pătrunjelul, acordându-i importanţa pe care o merită. Puţine medicamente din lume se pot compara ca eficienţă cu această legumă, care, corect preparată şi administrată, are o acţiune terapeutică atât de intensă, încât laboratoarele unor universităţi şi firme farmaceutice prestigioase din lume l-au luat în studiu pentru a-i afla tainele. Şi aşa am scos pătrunjelul din supă.
Pătrunjelul este un diuretic şi depurativ şi se poate folosi în tratarea unor boli de piele. Tenurile congestionate pot fi tratate cu loţiuni preparate din pătrunjel. Frunzele de pătrunjel sunt folosite pentru albirea tenului, atenuând petele. Rădăcina este un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului şi antiviral. Frunzele şi tulpinile neutralizează şi ajută la eliminarea toxinelor din organism, împrospătează respiraţia, dizolvă şi ajută la eliminarea pietrelor la rinichi şi la ficat. Seminţele de pătrunjel sunt un puternic tonic digestiv, stimulează glandele sexuale şi au efecte afrodiziace uimitor de puternice. Pătrunjelul are un neobişnuit efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Ajută în tratarea infecţiilor recidivante, activează puternic sistemul imunitar, combate direct foarte multe specii de bacterii şi ciuperci parazite, celulita, acumularea de apă în ţesuturi.
Acest zarzavat combate greaţa, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot mânca din cauza stărilor de greaţă persistente. Ajută la restabilirea echilibrului hormonal. În plus, patrunjelul verde combate multe dintre reacţiile adverse ale citostaticelor şi ale radioterapiei. Este extrem de eficient contra frigidităţii, în tr