Un studiu realizat de site-ul conso.ro, comisionele lunare practicate de bănci la creditele pentru populaţie permit ca rata lunară să depăşească cu până la 25% din venit pragul impus de Banca Naţională a României. Din studiul amintit reiese că cele mai mari depăşiri se pot înregistra la creditele imobiliare, unde perioada de rambursare este extinsă şi este posibilă contractarea unor împrumuturi mai mari.
Potrivit normelor BNR, rata lunară de plată, formată din principal şi dobândă, nu trebuie să depăşească 30% din venit la creditele de consum şi 35% la creditele imobiliare. Cum în norme nu se aminteşte nimic despre comisionul lunar de gestiune, instituţiile financiare au adăugat imediat acest capitol care a preluat şi o parte din costurile cu dobânda. Comisioanele lunare sunt situate între 0,05% şi 0,5% din valoarea creditului, având un impact puternic asupra ratei lunare.
Rata poate ajunge până la 60%
din venit
Potrivit studiului, o persoană care are un venit lunar de 2.000 RON nu ar avea dreptul, potrivit normelor BNR, să se îndatoreze mai mult de 700 RON lunar, în cazul unui credit ipotecar. În cazul în care ia un credit cu o perioadă de rambursare de 25 de ani, persoana respectivă ar putea contracta un împrumut de 99.500 Ron de la HVB Bank şi Banca Ţiriac, de 84.700 RON de la Banca Românească şi de 84.200 RON de la Volksbank. Odată inclus în rată şi comisionul lunar de gestiune, o rată poate ajunge până la 41% din venit la VolksBank, 40% la Banca Românească, în timp ce la HVB şi Banca Ţiriac rata ar putea atinge chiar 60% din venit.
Nu oricine se poate îndatora atât de mult, condiţia fiind ca suma rămasă să îi permită clientului să îşi acopere fără probleme cheltuielile curente. Un studiu realizat de site-ul conso.ro, comisionele lunare practicate de bănci la creditele pentru populaţie permit ca rata lunară să depăşească c