(Foto: )
Inainte de a afla daca cele patru partide aflate la putere vor negocia solutii si de reorganizare a ministerelor, ZIUA de Cluj a incercat sa afle, de la alesii nostri in Parlament, daca ministrii fara portofoliu sunt utili bunului mers al Guvernului si, daca da, in ce fel? PNL are trei ministri delegati: Radu Stroe, pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Cristian David, pentru
implementarea programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, si Mihai Voicu, pentru relatia cu Parlamentul.
„Ministrul pentru relatia cu Parlamentul face legatura dintre Guvern, in ansamblul sau, si nu doar dintre un minister sau altul, si Parlament si trebuie sa sustina punctele de vedere ale Guvernului in comisiile sau in plenul Parlamentului”, a afirmat deputatul PNL Horea Uioreanu, convins fiind ca o asemenea functie necesita un rang de ministru.
„Nu este un simplu canal de legatura sau doar un purtator de cuvant, tocmai pentru ca el nu doar transmite, ci trebuie sa sustina punctul de vedere al Guvernului”, si-a explicat el parerea, recunoscand, insa, ca despre ceilalti ministri delegati nu prea stie cu ce se ocupa.
Un fel de inlocuitori de ministri
„Vicepremierii sunt mai mult functii politice”, a recunoscut deputatul UDMR Mate Andras Levente, recunoscand, implicit, ca cele trei functii nu prezinta o importanta prea mare in economia functionarii Executivului.
Trebuie mentionat ca UDMR, pe langa vicepremierul Marko Bela (care, conform denumirii postului sau, ar trebui sa se ocupe cu „coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene”), ii mai are pe Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, si pe Iuliu Win