Colegiul Medicilor din Romania (CMR) solicita premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului Sanatatii Publice Eugen Nicolaescu "sa corecteze situatia grava creata in sistemul sanitar de primele masuri aplicate prin intrarea in vigoare a pachetului de legi Nicolaescu".
Una dintre masurile prevazute de acest pachet, fata de care medicii isi exprima nemultumirea, este scaderea brusca a varstei de pensionare la 62 de ani in medie pentru barbati si la 57 de ani in medie pentru femei.
CMR atrage atentia asupra faptului ca aceste prevederi sunt contrare celor ale Uniunii Europene, care cere tuturor statelor sa se adapteze progresiv in a creste varsta de pensionare la 65 de ani, fara discriminare intre barbati si femei.
"Sistemul sanitar romanesc plecase de la acest punct si, din cauza pachetului de legi, este nevoit sa se indeparteze de el, acolo unde va trebui oricum sa revina odata cu intrarea in UE. Totodata, legea genereaza nedreptati flagrante. Multi medici au contracte de comodat, concesiune sau inchiriere a cabinetelor medicale pana la varsta de pensionare de pana acum, drept care si-au facut contracte de leasing pe care nu le mai pot plati. Nimeni nu ii poate despagubi pentru sumele pe care le pierd", precizeaza prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele CMR. In opinia medicilor, legea va crea premisele de crestere a fenomenului de coruptie, "din cauza ca ea prevede numeroase situatii in care, cineva, de regula ministrul Sanatatii Publice, poate permite prelungirea duratei de activitate".
In acelasi timp, "legea va crea haos, din cauza ca exista specialitati cu lipsa acuta de medici - precum terapia intensiva, radiologia, psihiatria - si teritorii cu lipsa acuta de medici de familie". Reprezentantii CMR spun ca "pensionarea brusca a peste 2.000 de medici nu poate decat sa puna in primejdie asigurarea asistentei medicale catre populatie".