Reforma in Sanatate muta centrul de greutate al asistentei medicale din unitatile spitalicesti in asistenta primara si ambulatoriul de specialitate, in spitale urmind sa se faca restructurarea si reorganizarea sectiilor, pentru eficientizarea unitatilor. Un rol deosebit il reprezinta in acest sens intarirea activitatii din ambulatoriile de specialitate prin cresterea numarului de medici de toate specialitatile, cit si prin dotarea cabinetelor medicale cu aparatura necesara pentru aplicarea cit mai rapida a unui diagnostic cit mai corect, astfel incit bolnavii sa nu mai necesite spitalizare pentru efectuarea investigatiilor. In aceste conditii, bolnavii care pot fi tratati la domiciliu nu vor mai ocupa inutil paturile spitalelor si se va reduce atit perioada de spitalizare, cit si durata de efectuare a investigatiilor, am aflat de la dr. Lucica Scutaru, directorul general al Directiei de Sanatate Publica.
"Trebuie sa dispara mentalitatea ca in spital se ajunge la solicitarea bolnavului. Se va reduce perioada de spitalizare si se intareste asistenta comunitara, se intaresc serviciile la domiciliu, cit si asistenta de urgenta. La ora actuala, in Braila nu exista nici un spital care sa corespunda denumirii de spital de urgenta si sa fie acreditat ca atare, pentru ca nici un modul de spital nu are toate sectiile pentru urgenta sau medici de toate specialitatile".
Potrivit sursei citate, in etapa actuala prioritatea in sistemul sanitar brailean o reprezinta asistenta medicala de urgenta, avind in vedere si faptul ca judetul nostru va beneficia, printr-un program, de o Unitate de Primire Urgente (UPU), echipament care va dota trei incaperi in care urmeaza sa se efectueze toate investigatiile de urgenta.
Pentru ca Ministerul Sanatatii finanteaza numai unitatile eficiente, in momentul de fata a inceput restructurarea si reorganizarea sectiilor