România a exportat în primele patru luni ale anului 17 t de carne de pui, faţă de 854 t în aceeaşi perioadă a anului 2005, când gripa aviară era încă o ştire din Asia. Potrivit lui Petre România a exportat în primele patru luni ale anului 17 t de carne de pui, faţă de 854 t în aceeaşi perioadă a anului 2005, când gripa aviară era încă o ştire din Asia. Potrivit lui Petre Niculae, director pentru zootehnie în cadrul Ministerului Agriculturii, industria avicolă românească are performanţe de nivel european: "În ultimii ani s-au îmbunătăţit toţi indicatorii, la unii chiar s-a depăşit nivelul european". Astfel, consumul de furaje a scăzut, înainte puii ajungeau la 1,450 kg în 56 de zile, acum ajung la 2 kg în 50 de zile. Dacă înainte de 1989, greutatea de sacrificare medie pe an era sub 900 g, în 2000 era de 1,770 g, iar în 2005 a ajuns la 2,080 g. şi românii au ajuns să-şi permită la masă mai multă carne de pui. Consumul pe cap de locuitor a crescut cu 61% faţă de 2000. Dacă la începutul mileniului, românii consumau anual 13 kg carne de pui, în 2005 consumul pe cap de locuitor se ridica la 21,2 kg. Din 2001 până acum, importurile au crescut cu 137%, ceea ce înseamnă că au depăşit dublul. Până la apariţia gripei aviare, exporturile aveau şi ele o evoluţie similară: în 2005, faţă de 2001, exportul de carne de pasăre înregistra o creştere de 156%. Potrivit INS, producţia de carne de pasăre a fost anul trecut de 401,7 mii tone, după 372 mii tone în 2004 şi 436 mii tone în 2003. Efectivele de păsări au crescut cu 12,7% din 2001. La sfârşitul lunii aprilie se aflau în unităţi industriale 25,6 milioane de capete, în timp ce în gospodăriile populaţiei se aflau alte 65 de milioane de capete.