“Traieste acum, plateste mai tarziu”! Aceasta a devenit deviza cetatenilor din centrul si estul europei. Romanii, bulgarii, sarbii si bosniacii folosesc cel mai mult creditul pentru bunuri de consum, in timp ce slovenii, cehii sau slovacii prefera sa foloseasca banii economisiti. Pentru un bancher care vrea sa mai vada rate mari de crestere a afacerii, disparute de mult din Occident, centrul si estul Europei este locul ideal. Media depozitelor si creditelor pe cap de locuito
“Traieste acum, plateste mai tarziu”! Aceasta a devenit deviza cetatenilor din centrul si estul europei. Romanii, bulgarii, sarbii si bosniacii folosesc cel mai mult creditul pentru bunuri de consum, in timp ce slovenii, cehii sau slovacii prefera sa foloseasca banii economisiti.
Pentru un bancher care vrea sa mai vada rate mari de crestere a afacerii, disparute de mult din Occident, centrul si estul Europei este locul ideal. Media depozitelor si creditelor pe cap de locuitor in zona nu reprezinta, inca, nici 10% din cea inregistrata in vechea Europa. O parte insemnata a populatiei nu a avut niciodata vreo legatura cu o institutie financiara, neasteptand, parca, decat sa fie bancarizata.
In fiecare an, esticii se arunca frenetic sa ia credite, dar sunt tot mai dispusi sa puna bani deoparte. Potrivit unui studiu al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), referitor la piata de retail din regiune, doar 50% din populatia peste 15 ani din Romania avea, la finele lui 2005, o relatie de orice fel cu o banca, fata de 83% in Croatia, 81% in Cehia si Slovacia, 65% in Ungaria sau 99% in Slovenia, unde bancile nu mai pot atrage noi clienti decat de la concurenta.
Atunci cand merg la banca, esticii o fac, de cele mai multe ori, pentru a cere un imprumut. 16% dintre romanii peste 15 ani au cel putin u