Viramentul salariului in cont reduce riscul aferent creditarii si permite bancii sa ofere dobanzi mai mici.
In Romania exista circa 7,9 milioane de carduri, din care cel putin jumatate sunt de debit si 10% de credit, o parte din acestea fiind inactive, sustin analistii.
Desi nu exista statistici exacte asupra numarului cardurilor de debit cu „overdraft“ sau „descoperit de cont“ - care permit accesarea unui imprumut in limita medie a doua sau trei salarii -, dimensiunea pietei poate fi studiata pornind de la restantele inregistrate de Biroul de Credit.
Din 213 milioane RON debite mai mari de 30 de zile, 25 de milioane au fost cauzate de imprumuturi pe card de credit si 5 milioane RON pe card de debit cu overdraft, la sfarsitul lunii aprilie, sustine directorul Biroului de Credit, Serban Epure.
Ofertele bancilor s-au schimbat dramatic in ultimii doi ani, iar facilitatea „descoperit de cont“ de pe cardul de salariu a devenit mai ieftina decat creditul pe card, fapt putin cunoscut in piata, avand in vedere numarul mare al celor care au accesat imprumuturi pe card de credit.
Din circa 7,9 milioane de carduri active - conform statisticii BNR din martie, bazata pe raportarile bancilor (care includ si carduri neexpirate, dar inactive) -, 7,7 milioane sunt in lei si 168.000 in valuta (din care 67.000 in Bucuresti), iar piata creste cu 25% pe an.
Potentialul de expansiune al pietei cardurilor este foarte mare, in opinia bancherilor creditul pe card aflandu-se pe locul al doilea dupa creditul ipotecar, ca dinamica viitoare de dezvoltare.
In general, accesarea de overdraft pentru persoanele fizice se efectueaza in limita a doua sau trei salarii nete, dar nu mai mult de 5.000 de euro, in cazul persoanelor juridice limita dublandu-se. Exista doua tipuri de rambursare a creditului pe termen lung. @N_P