Daca, in urma cu doua luni, bancherii prognozau o majorare a dobanzii de politica monetara, cu care este sterilizat excedentul de lei din piata monetara, avantul le-a fost „taiat" de BNR, care a decis mentinerea acesteia la 8,5%/an.
Acum ei isi pun intrebarea daca in iunie banca centrala va scadea dobanda, avand in vedere ritmul mai scazut de crestere a inflatiei, care a coborat in aprilie la cel mai scazut nivel an/an incepand cu 1990.
Un semnal pozitiv pentru bancheri a fost dat de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a afirmat, zilele trecute, in cadul unui seminar, ca „in nici un caz n-o sa incepem relaxarea politicii monetare prin reducerea dobanzilor".
Guvernatorul BNR a atras, insa, atentia Executivului, solicitandu-i un ajutor mai mare in lupta cu inflatia. Oficialii BNR si-au aratat, in ultima perioada, ingrijorarea fata de inexistenta unui calendar ferm privind alinierea preturilor administrate la nivelurile internationale, ceruta de Comisia Europeana.
Pe de alta parte, de aproape opt luni Ministerul de Finante nu a mai lansat nici o emisiune de obligatiuni sau certificate de trezorerie, considerand ca nu are nevoie sa finanteze deficitul bugetar. Aceasta in situatia in care pentru 2006 s-au anuntat emisiuni in valoare de 4,15 miliarde de lei (1,15 miliarde de euro), exclusiv pe piata interna, renuntandu-se la cele doua licitatii din primul trimestru, apoi la cele din aprilie si mai.
Luna trecuta BNR a sterilizat din piata monetara 18,1 miliarde de lei, prin atragerea de depozite la o luna si vanzarea de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, nivelul dobanzilor fiind cuprins intre 8,1 si 8,5%. Aprilie a fost a doua luna consecutiva in care banca centrala a atras echivalentul a peste 5 miliarde de euro.
Ea continua si luna aceasta seria de sterilizari agresive inceputa in ultima parte a anului trecut. Ieri, BNR