Peste 58% dintre romani traiesc in locuinte care au fost construite in perioada 1940-1977, in timp ce doar 7 procente locuiesc in cladiri ridicate dupa '89. Potrivit Institutului National de Statistica, in locuinte construite inainte de 1940, care in general se considera ca au un grad mai mare de risc in cazul unor cataclisme naturale, traiesc 8% dintre gospodarii.
Pe langa faptul ca romanii locuiesc in case foarte vechi, majoritatea familiilor traieste inghesuit. In mod normal numarul camerelor locuintei trebuie sa fie cel putin egal cu cel al membrilor gospodariei. In realitate, doar la familiile mici (de 1-2 persoane) intalnim aceasta situatie.
Doar 1 din 5 gospodarii formate din 4 persoane ocupa 4 sau mai multe camere, iar dintre gospodariile de 6 persoane si peste, doar aproximativ 19% ocupa 5 camere sau mai multe. Trebuie remarcata aglomeratia existenta in locuintele majoritatii gospodariilor formate din 6 sau mai multe persoane: 1 din 3 gospodarii locuiesc in 3 camere, iar 1 din 4 gospodarii ocupa locuinte formate din 2 camere. Cele mai multe gospodarii (circa 71%) traiesc in locuinte a caror suprafata locuibila este cuprinsa intre 21-50 metri patrati. Patronii ocupa mai frecvent (39%) locuinte cu suprafata cuprinsa intre 51-100 metri patrati comparativ cu celelalte categorii de gospodarii, ale caror ponderi sunt mult mai reduse.
Cele mai multe familii locuiesc in 2 camere
Se constata, de asemenea, ca cele mai multe familii locuiesc in 2 camere (41,7%), 34,4% dispun de 3 camere si 12,5% au la dispozitie o locuinta formata din 4 camere. De asemenea, cele mai multe gospodarii de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole dispun de 3 camere (39,4%). Gospodariile cu locuinte formate dintr-o singura camera reprezinta 6%, in timp ce doar 5% din familii traiesc in locuinte de 5 camere si peste.
Dintre gospodariile c