Ministrii UE insarcinati cu problemele legate de piata interna au reusit luni seara sa ajunga la un acord asupra controversatei directive Bolkestein, privind liberalizarea sectorului serviciilor la nivelul intregii Comunitati Europene.
Uniunea Europeana a realizat un pas important prin adoptarea acestei directive care a constituit, vreme de ani de zile, unul dintre cele mai controversate subiecte de disputa si de divizare in interiorul clasei politice.
Partizanii proiectului au afirmat intotdeauna ca o liberalizare a serviciilor ar contribui la dezvoltarea economica a Uniunii, pe cand contestatarii au vazut in aceasta un pericol pentru piata muncii, date fiind diferentele impuse de tarile sarace ale Uniunii.
Versiunea directivei adoptate de catre cei 25 este foarte apropiata de cea elaborata in urma cu trei luni de zile de Parlamentul UE, care a exclus cele mai controversate probleme, printre care si cea referitoare la principiul tarii de origine - care prevedea aplicarea legislatiei specifice tarii de origine a prestatorului (inclusiv la nivelul conditiilor de salarizare). Aceasta versiune este rodul Presedintiei austrice, care dupa un travaliu intens, de aproape opt ore, desfasurat la inceputul acestei saptamani, a reusit sa formuleze o versiune acceptata de majoritatea statelor membre.
De fapt, singura care s-a abtinut de la votarea noii directive a fost Lituania.
Obiectul controverselor
In cadrul discutiilor de luni, punctul cel mai sensibil l-a constituit modalitatea de evaluare a legislatiilor nationale.
Aceasta evaluare, propusa de catre Austria, informeaza cotidianul Le Figaro, obliga statele membre sa isi analizeze legile nationale pentru a identifica si justifica obstacolele pe care le impun prestarilor transfrontaliere de servicii. Lista tuturor restrictiilor urmeaza sa fie apoi predata pentru anali