(Foto: )
Fragmente dintr-un vas pictat cu inscriptia Legiunii XIII Gemina, unicat pentru Dacia Romana, au fost descoperite recent de o echipa de arheologi de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, in urma sapaturilor de descarcare de sarcina arheologica intreprinse in Parcul "Cetate" din Alba Iulia, pe locul unde urmeaza sa fie amplasata o moderna fantana arteziana.
Fragmentele gasite intr-un complex de epoca romana, sub o locuinta romana, la aproximativ 4 metri adancime, sunt pictate cu numele Legiunii XIII Gemina - "LEG XIII G" si nu incrustate sau stampilate asa cum apar pe vestigiile provenite din acea perioada.
Fragmentele deja descoperite se afla in laboratorul muzeului si permit reconstruirea vasului care, potrivit responsabilului de santier, arheologul Constantin Inel, este probabil unul de provizii, de dimensiuni medii.
"Este singurul vas apartinand Epocii Romane descoperit in Romania pe care apare reprezentat prin pictura numele Legiunii XIII Gemina", a completat Constantin Inel. Descoperirea poate fi comparata ca importanta cu cea a celebrului vas funerar de la Sarmizegetusa care poarta singura inscriptie dacica gasita deocamdata cu caractere latine - "DECEBALUS PER SCORILO", datata sec.I e.n.
Sapaturile arheologice intreprinse pana acum pe locul fostului rondou din Parcul Cetate au scos la iveala un nivel medieval cu 2 cuptoare medievale, 4 locuinte incendiate probabil in anii 1658-1660 de catre turci si tatari. Sub acest nivel se gaseste un complex de epoca romana cu 7 gropi menajere si de fondare (n.red.
- utilizate la depunerea de ofrande la intemeierea casei), 3 bordeie si o locuinta de suprafata.
Inventarul locuintelor este de asemenea unul extrem de interesant, de la fragmente ceramice de terra sigillat