(Foto: )
Inchiderea minelor - cine a castigat dintr-o mega-afacere de zeci de miliarde de lei?
Din 1998, Guvernul si Banca Mondiala au „pompat” zeci de miliarde de lei in lucrari de inchidere a unor sectoare miniere din Maramures. Cele mai multe dintre contractele de executie a lucrarilor si proiectelor, un veritabil fiasco, au fost impartite, pe vremea aceea, intre firmele fostilor sefi ai companiei miniere Remin si societatile de casa ale PSD.
Standardele europene nu permit subventii pentru minerit. Acesta a fost principalul motiv care a convins guvernantii sa demareze programul prin care o parte din sectoarele miniere sa fie inchise, conservate si ecologizate. Primul pas a fost facut in 1998, an in care s-a aprobat o prima lista neagra a perimetrelor miniere ce urmau a fi „sigilate”.
Banii necesari operatiunii urmau sa fie asigurati din doua surse: Banca Mondiala si alocatiile bugetare. Pentru ca la vremea respectiva nu prea existau societati specializate in intocmirea de proiecte tehnice si in efectuarea lucrarilor de inchidere a perimetrelor miniere, potentantii vremii s-au gandit sa foloseasca aceasta lacuna in interes propriu. Cum? Simplu: infiintand astfel de firme.
Timpul a dovedit ca strategia lor a fost una de succes, adica puhoiul de bani a fost dirijat tocmai spre conturile celor „inspirati”. Si pentru ca tot era o perioada de pionierat, cui i-a mai pasat de calitatea lucrarilor sau de solutiile tehnice dezastruoase? Nimanui. Astazi, privim inapoi cu manie.
Procedura
In Maramures, Guvernul Romaniei si Banca Mondiala au finantat pana acum 19 proiecte de inchidere a unor perimetre miniere situate in Borsa, Ilba, Nistru, Rodna, Turt, Baiut, Cavnic, Herja, Baia Sprie si Baia Mare.
Algoritmul de