Integrarea in Uniunea Europeana si modul in care firmele romanesti, indiferent de domeniul de activitate, vor face fata momentului, este unul din subiectele mult mediatizate in ultima vreme. Pregatirea pentru integrare nu a fost si nu este usoara pentru nici un sector de activitate, insa, cele mai mari investitii private au fost necesare in domeniul agriculturii si al industriei alimentare. Si este normal, avind in vedere ca Uniunea Europeana acorda o foarte mare atentie sigurantei si securitatii alimentare, in timp ce in Romania aceste concepte au devenit, cel putin declarativ de interes national, abia in ultimii ani. De aceea si cel mai greu capitol negociat cu UE a fost Agricultura, aici intrind si sectorul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, si de aceea exact aici mai avem inca trei stegulete rosii. Se vorbeste de citiva ani ca integrarea va decima producatorii din industria carnii si a laptelui, si iata, momentul adevarului se apropie. Concret, daca in ianuarie 2005, in judetul Braila erau inregistrate si avizate sanitar - veterinar 56 de unitati de procesare a produselor de origine animala, in februarie 2006 mai erau doar 46, iar dupa 1 iulie vor mai ramine doar 27. Motivul inchiderii, unitatile nu indeplineau standardele impuse de UE, iar patronii lor nu au intocmit un program de restructurare - modernizare, unii pentru ca nu au vrut, iar altii pentru ca nu au avut resurse, dar nici curaj sa se indatoreze.
Cei care au inteles insa importanta alinierii la standardele europene si au actionat concret in implementarea lor, acum abia asteapta integrarea si considera piata europeana o oportunitate.
Din cele 27 de societati ce vor putea sa isi continue activitatea de productie si dupa 1 ianuarie 2007, doar trei sint abatoare, iar din acestea doar unul corespunde deja normelor europene. Este vorba despre abatorul grupului de firme