Una din cele mai banalizate legume, folosită aproape exclusiv în alimentaţie, castravetele este în acelaşi timp medicament şi produs cosmetic. Elementele naturale care îl compun, peste 40 % potasiu, 20 % fosfor, 10 % sodiu, clor, fac din el cel mai bun diuretic natural. Favorizează creşterea şi întreţinerea părului, cât şi cea a unghiilor datorită procentului mare de siliciu şi sulf, iar procentul ridicat de potasiu fac din castravete un bun remediu în oscilaţiile de tensiune. La fel în stări subfebrile, agitaţie, ca răcoritor şi uşor hipnotic, în intoxicaţii ca depurativ, în colici şi iritaţii intestinale ca restaurator şi calmant, în tratarea stărilor bilioase ca şi calmant. Ca dizolvant al acidului uric în tratarea gutei, dizolvant şi diuretic în cazurile de litiază renală. Are efect calmant asupra pielii iritate.
Castravetele conţine vitaminele A, B, C şi minerale de calciu, magneziu şi sulf, ceea ce face din ele un dar preţios al naturii pentru păstrarea frumuseţii noastre.
Aplicarea rondelelor de castravete pe faţă poate preîntâmpina apariţia ridurilor sau le poate atenua. Chiar şi persoanele care au pistrui pot face uz de această legumă, macerând-o în lapte crud, loţiune cu care se tamponează zonele „pictate". Pentru porii dilataţi ai feţei se recomandă o reţetă simplă: se iau în cantităţi egale seminţe de castravete, dovleac şi pepene galben. Se macină fin, separat, într-o maşină de măcinat piper. Se diluează câte o lingură din fiecare, în smântânã. Se amestecă şi masca obţinută se va aplica pe faţă timp de 30 de minute. Se spală cu apă călduţă. Pentru tenurile grase se recomandă spălături dimineaţa şi seara, cu apă nesărată, în care s-a fiert un castravete tăiat bucăţi. Sucul filtrat obţinut din zdrobirea unui castravete proaspăt, aplicat prin masaj uşor, se poate folosi cu succes garantat în tratarea crăpăturilor buzelor, curăţirea generală