BNR nu a prevazut prabusiri de preturi pe piata imobiliara, dar va face o analiza, iar daca vor fi concluzii ingrijoratoare, ar putea urma si unele masuri, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Cert este un singur lucru, ca BNR este hotarata sa foloseasca toate instrumentele de care dispune in caz de risc in directia stabilitatii financiare a tarii", a explicat Vasilescu.
Problema preturilor la imobiliare a fost abordata, saptamana trecuta, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar privind inflatia, dupa o prezentare a directorului Diviziei de Strategii de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene, Klaus Masuch, care a sugerat ca bancile centrale trebuie sa urmareasca evolutia preturilor activelor si chiar sa aiba in vedere masuri pentru evitarea unor crize pe aceste piete. "Guvernatorul nu a facut nici o prognoza, nu a afirmat ca BNR a pregatit norme cu care sa intervina pe piata. Pur si simplu, a tras un semnal de alarma", a adaugat consilierul guvernatorului bancii centrale.
Imobile cu 10% mai ieftine
Vasilescu a mai aratat ca momentul declaratiilor facute de Isarescu survine preocuparilor de la nivelul Bancii Centrale Europene privind preturile activelor si declaratiilor fostului presedinte al FED, Alan Greenspan, care a atras atentia ca preturile activelor urca intr-un ritm mult mai rapid decat cresterea PIB-urilor la nivel global.
Insa, cu sau fara interventia bancii centrale pe piata imobiliara, specialistii estimeaza ca preturile la imobile vor cunoaste, o data cu aderarea, corectii importante in jos, cu pana la 10%.
Aceasta pentru ca la un nivel de pret pe piata imobiliara autohtona similar celor din tarile care deja au aderat, activele romanesti vor deveni neatractive.
Majorarea preturilor pana la nivele similare cu statele aflate in primul val