(Foto: )
Consiliul National al Secuilor din Romania a decis organizarea unei noi adunari secuiesti in ziua de 18 iunie, la Ditrau (jud. Harghita), care reia practic lupta pentru obtinerea autonomiei "inutului Secuiesc. Se continua astfel momentul 15 martie, cand s-au cerut sus si tare autonomie si libertate pentru secui.
Problema autonomiei este o poveste veche, ale carei inceputuri pot fi reperate in anul 1991. De atunci incoace, Consiliul National Secuiesc (CNS) a trimis Parlamentului roman aproximativ zece proiecte de lege referitoare la acest subiect.
Vicepresedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, este optimist si crede in succesul initiativei Consiliului. El este nemultumit de protectia acordata de statul roman minoritatii maghiare si considera ca doar autonomia teritoriala a "inutului Secuiesc ar putea multumi aceasta minoritate.
Potrivit vicepresedintelui CNS, a fost aleasa localitatea Ditrau, deorece “este unul dintre consiliile locale care a dus pana la Strasbourg hotararea privind referendumul local despre initiativa de autonomie a tinutului secuiesc”.
Data aleasa pentru noua adunare, 18 iunie, are legatura cu data semnarii la Paris, in 1920, a Tratatului de la Trianon, prin care Ungaria pierdea teritoriile transilvane ocupate pana atunci.
Hotararea care va fi citita la data de 18 iunie este scheletul unei Constitutii a "inutului Secuiesc, care este acum in faza de proiect, urmand sa fie votata de cei prezenti la adunare.
Ideea principala a proiectului este garantarea prin lege a autonomiei teritoriale, crearea unei euroregiuni, acestea fiind “niste formatiuni substatale care sustin cu cea mai mare eficacitate” statul.
Ferencz Csaba afirma ca nu exista diferente intre magh