La finele primului trimestru al anului curent, numarul de carduri cu cip emise sub sigla Visa se situa la nivelul a 5.015 unitati, informeaza compania. In totalul cardurilor emise, ponderea cardurilor cu cip este de nici 1%. Astfel, potrivit datelor Bancii Centrale, numarul total de carduri emise in Romania era la finele lunii martie de aproximativ 7.900.000.
Comparativ, in Serbia-Muntenegru 13% din cardurile Visa au cip incorporat, in Croatia - 10%, Albania - 8%, Bosnia-Hertegovina - 4%, Macedonia - 4%, se arata intr-un comunicat al Visa. In aprilie 2005, Banca Comerciala Romana a devenit prima institutie de credit de pe piata locala care a acceptat carduri cu cip, iar primul emitent a fost ProCredit Bank Romania, in luna noiembrie a anului trecut. Banca a emis carduri cu cip Visa Electron si Visa Business Electron.
Performante imbunatatite
Acest tip de carduri are posibilitati de stocare si procesare mai mari fata de cardul traditional cu banda magnetica si permite stocarea mai sigura a informatiei.
Cardurile cu cip contin caracteristici de securitate performante cum ar fi incriptarea de date, pentru a impiedica utilizarea neautorizata a cardului. Astfel, cardul devine mai putin vulnerabil la frauda si mai dificil de contrafacut. Tranzactiile pot fi autorizate si offline.
"Suntem in discutii cu un numar de banci membre Visa pentru upgradarea bancomatelor si POS-urilor de la comercianti si ne asteptam ca reteaua de acceptare a cardurilor cu cip sa creasca in urmatorii ani. Obiectivul nostru este sa finalizam migrarea completa a tuturor bancilor membre si comerciantilor, nu doar in Romania, dar in toata lumea", a afirmat Catalin Cretu, vicepresedintele diviziei Visa International pentru regiunea CEMEA, care cuprinde Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
Cardurile cu cip vor continua sa aiba banda magnetica pana in mome