fiind alimentat forţat cu o sondă gastrică introdusă prin nas.Semnalul acestei forme de protest extrem a fost dat încă din august 2005, când trei deţinuţi au declanşat, primii, greva foamei, fiind alimentat forţat cu o sondă gastrică introdusă prin nas.
Semnalul acestei forme de protest extrem a fost dat încă din august 2005, când trei deţinuţi au declanşat, primii, greva foamei, fiind menţinuţi în viaţă prin intubare. La început izolat şi ţinut sub control, fenomenul a luat amploare în această săptămână. Din rândul deţinuţilor, închişi la Guantanamo de aproape patru ani şi jumătate fără vreo perspectivă de eliberare, alţi 75 li s-au alăturat, într-un gest disperat de revoltă. Ofiţerii de la baza navală americană instalată în sud-estul Cubei sunt convinşi însă că este vorba de o tactică vizând sensibilizarea comunităţii internaţionale şi caută legături între actualul protest şi confruntările violente între deţinuţi şi gardieni, izbucnite la 18 mai şi soldate cu şase răniţi din rândul primilor.
Americanii acuză: Tehnica grevei - o practică a Al-Qaida
"Tehnica grevei foamei face parte din metodele reţelei teroriste Al-Qaida", atrag atenţia ofiţerii americani, potrivit cărora protestul este o ilustrare perfectă a acestora, urmărind să capteze atenţia mass-media, s-o determine să facă presiuni asupra Statelor Unite, pentru ca, în final, să obţină eliberarea deţinuţilor. Americanii nu au dat publicităţii numele greviştilor, iar avocaţii prizonierilor de la Guantanamo se plâng că nu dispun de niciun mijloc pentru a afla dacă printre ei se află şi clienţii lor. "Tot ce doresc oamenii aceştia este să li se ofere şansa unui proces", a declarat pentru AFP un avocat care reprezintă 36 de deţinuţi în numele unei asociaţii britanice de apărare a drepturilor omului.
Existenţa "lagărului", inacceptabilă pentru UE
UE exercită presiun