Sectorul firmelor mici si mijlocii din Romania are nevoie de o infuzie mare de capital pentru a deveni un domeniu economic important, a declarat ieri Owaise Saadat, directorul pentru Romania al Bancii Mondiale.
Oficialul organismului international a subliniat ca micii intreprinzatori se confrunta cu probleme majore in Romania, aceste firme fiind "lasate pur si simplu la voia intamplarii". "O parte din intreprinderile mici si mijlocii au fost privatizate prin metoda MEBO si au fost preluate de fosti angajati ai acestora. In cele mai multe cazuri, acestia sunt nostalgici, sunt intreprinzatori romani care nu stiu de ce tehnologie au nevoie, de ce investitii au nevoie si ce management trebuie sa aplice", a spus Saadat, la conferinta "Emerging Europe - Investment Summit".
Macar in ceasul al doisprezecelea...
"Industria mica si mijlocie trebuie sa devina o prioritate pentru Guvern", a mai spus Saadat. De altfel, reprezentantii micilor intreprinzatori au cerut in repetate randuri facilitati guvernamentale pentru dezvoltarea afacerilor. In contextul aderarii la Uniunea Europeana, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, estimeaza ca aproximativ 30% dintre firmele din Romania vor disparea, victime ale concurentei cu piata europeana. In acelasi timp, secretarul de stat Leonard Orban, fost negociator-sef cu Uniunea Europeana, considera ca IMM-urile romanesti vor rezista concurentei in proportie de 95-96%, cel putin in primul an de la aderare. "Din pacate intr-un mediu din ce in ce mai competitiv micile afaceri nu vor putea rezista", considera Owaise Saadat.
Au nevoie de sectorul bancar
"IMM-urile au nevoie de suportul sectorului bancar", a declarat Regina Ovesny-Straka, CEO al bancii slovene Slovenska Sporitelna. In acelasi timp, Nicolae Danila, presedintele BCR, a subliniat transant: "sectorul IMM este prioritatea prior