Datorita campaniilor antifumat derulate in decursul a mai multor decenii, in tarile cele mai dezvoltate - Marea Britanie, tarile scandinave sau Austria - numarul fumatorilor a scazut considerabil, iar in SUA mai fumeaza doar jumatate din numarul celor care au avut acest viciu in anii '50. Si cum industria tutunului si-a simtit amenintat profitul, s-a orientat rapid spre Centrul si Estul Europei precum si spre alte tari aflate in curs de dezvoltare. Asa au aparut produsele de tutun asa-zis "usoare", "garantate" de anumite institute de cercetare finantate de industria tutunului care, oarecum previzibil, sustin ca tigarile "light" afecteaza mai putin sanatatea decat produsele traditionale. Cercetatori independenti sunt insa de alta parere: tigarile "light" contin si, asa cum era de asteptat, aduc in organism nicotina, gudroane sau monoxid de carbon, chiar daca in cantitati mai mici.
Un lucru este cert: toti fumatorii sunt constienti ca tigara este cancerigena sau faciliteaza aparitia unor boli pulmonare, cardiovasculare sau cerebrale. Cat despre femeile care doresc sa aiba copii sau sunt gravide, realitatea este deseori dramatica: chiar daca realizeaza ca fumatul poate dauna grav fatului, in multe locuri nu au dreptul la optiune pentru ca sunt nevoite sa isi accepte statutul de fumator pasiv. Si chiar daca, potrivit datelor statistice, majoritatea fumatorilor sunt de acord cu masurile prin care se interzice fumatul in locurile publice, prea putini dintre ei reusesc sa renunte la acest viciu.
Medicii sustin ca dependenta de nicotina este mai puternica decat dependenta de alcool si, mai mult, o raporteaza chiar la dependenta de cocaina. Si totusi, realitatea releva faptul ca mai mult de 7 la suta dintre fumatori nu pot renunta la fumat nici dupa un efort sustinut timp de un an, iar majoritatea fumatorilor nu rezista fara nicotina mai mult de 4 zile.
@N