Litoralul romanesc, fluviul Dunarea si Delta sunt supravegheate atent de autoritati, pana in prezent 34 de persoane fiind cercetate pentru savarsirea a 40 de infractiuni in domeniul protectiei mediului. Potrivit IGPR, pana in acest moment au fost desfasurate 69 de actiuni in care au fost verificate companii comerciale care desfasoara activitati ce prezinta un potential pericol pentru mediul inconjurator.
32 de dosare penale au fost intocmite pentru ilegalitatile comise, autoritatile demarand verificarile pentru tragerea la raspundere a celor vinovati. Alaturi de politisti, la operatiunea "Marea Neagra", participa Garda Nationala de Mediu, Autoritatea Navala Romana, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, reprezentanti ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii Tulcea, ai Garzii Financiare-Comisariatul General si ai Autoritatii Nationale a Vamilor.
In scopul imbunatatirii protectiei mediului, politistii au initiat modificari ale cadrului legislativ. OUG nr.195/2005 prevede pedepse aspre, care la prima vedere par nesemnificative, pentru cei care calca "stramb".
Astfel, poluarea prin evacuarea, cu stiinta, in apa, in atmosfera sau pe sol a unor deseuri sau substante periculoase, folosirea de momeli periculoase si de mijloace electrice pentru omorarea animalelor salbatice si a pestilor, in scopul consumului sau al comercializarii si nerespectarea restrictiilor si a interdictiilor la vanat si pescuit ale unor specii protejate sau oprite temporar prin lege si in zonele cu regim de protectie integrala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 65.000 RON la 70.000 RON.
Autoritatile mai spun ca nerespectarea interdictiilor privind utilizarea pe terenuri agricole de produse de protectie a plantelor sau ingrasaminte chimice se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Litoralul romanesc