Un studiu dat recent publicitatii arata ca Romania ocupa locul noua in lume in ceea ce priveste suprafata cultivata cu vita de vie, locul 12 la productia de struguri, 13 la productia de vin, locul 10 la consumul de vin si 16 la exportul de vin. Sintem, insa, singura tara din lume care detine peste 100.000 ha de vii hibride pe rod si, din acest punct de vedere, sintem priviti ca o tara din lumea a treia. In aceste conditii, pentru a fi acceptati in Uniunea Europeana, Guvernul a elaborat un pachet legislativ complet, menit a reglementa situatia viticulturii romanesti si ralierea ei la standardele europene.
Ministerul Agriculturii a elaborat si un plan de defrisare, conform caruia, la nivel national, 60.000 ha vie hibrida vor disparea pina in 2014, cu plata unor prime de abandon.
Mai mult, in arealele viticole delimitate, MAPDR va pune la dispozitia viticultorilor materialul saditor gratuit din soiuri recomandate si autorizate si a anuntat ca va putea finanta circa 50% din valoarea noilor plantatii pina la punerea pe rod. Din lipsa de bani insa, actiunea a fost aminata pentru 2007, cind sint asteptate fonduri de la UE.
"Astazi, chiar si-un orb de-ar nimeri Braila, n-ar mai gasi o sticla de vin cu adevarat brailean!
Desi nu face parte din zonele traditionale, de renume, dintotdeauna
Braila a fost incadrata de specialisti in rindul judetelor in care viticultura este o ramura importanta a economiei locale, productiile de vin fiind insemnate cantitativ, in medie 47 hl/ha obtinute in mod constant.
Pentru ca 2007 se apropie, un grup de cercetatori din cadrul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola (SCDA) Braila, condus de dr. ing. Gabriel Let, a declansat la inceputul acestei luni o ampla actiune ce are drept scop relansarea viei si vinului brailean. Concret, cercetatorii braileni