La cresterea interesului pentru piata imobiliara contribuie cererea din ce in ce mai mare de spatii in cladiri noi, cresterea stabilitatii economiei si, nu in ultimul rand, intrarea pe piata a unor mari fonduri de investitii internationale, care poleiesc cartea de vizita a Romaniei.
Chiar daca nu mai obtin rata de profit de altadata, investitorii dau navala in Romania. Alegerea lor este una buna, spun specialistii internationali, pentru ca tara noastra se afla in topul celor mai atractive piete imobiliare din lume.
Un studiu al PriceWaterhouseCoopers a stabilit, anul trecut, ca suntem cea mai interesanta piata de investitii, in timp ce un alt studiu, al Colliers International, situeaza Romania pe locul doi din lume.
Potrivit acestuia, pe primul loc se afla piata imobiliara din Manhattan, Statele Unite, unde se gasesc cele mai solicitate spatii de birouri, si unde, de regula, agentii imobiliari lucreaza cu liste de asteptare pentru chiriasi.
Romania se afla pe locul doi, conform studiului mentionat, insa reprezentantii companiei nu au dorit sa furnizeze informatii suplimentare. Studiul contine informatii confidentiale, pe care firma de consultanta le pastreaza cu strasnicie.
De necontestat sunt profiturile care se obtin din sectorul imobiliar in Romania. Nu se stie ce a fost mai intai, topul sau investitorii institutionali care au navalit pe piata romaneasca, dar cu certitudine sectorul este dinamic, mai ales in Capitala.
“Dezvoltatorii profesionisti obtin, in functie de piata, randamente anuale intre 15 si 30%, dar, in functie de volumul investitiilor, randamentul poate cobori chiar spre 10%”, afirma Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International, care nu crede insa ca exista la aceasta ora pe piata dezvoltatori care sa accepte un randament mai mic de 10% pe an.
Iar acesti