In ciuda faptului ca majoritatea romanilor locuiesc in case construite din materiale rezistente, un procent ingrijorator, respectiv 22,2 la suta, traieste in case ridicate din chirpici, paianta si stuf. "Suntem in secolul XXI si ne intalnim cu realitatea. Nu suntem cu toata tara in acest secol. De asemenea, nu putem miza ca in urmatorii ani se va schimba situatia. Chiar daca se va remedia ceva in sensul asta, tot la un procent format din doua cifre vom ramane. Mai ales ales pentru cei din orase e surprinzator sa constate ca romanii inca mai traiesc in case arhaice, dar asta e realitatea. Aceasta clasa va continua sa gaseasca solutii improvizate", ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Casei Sociale a Constructorilor.
Dintre locuintele construite din materiale precum paianta, chirpici si lemn, 46% sunt ocupate de pensionari si 32% de agricultori.
Potrivit Institutului National de Statistica, salariatii si patronii au, din acest punct de vedere, cele mai favorabile situatii, aceste categorii traind in proportie de 77,1% si, respectiv, de 74,3% in locuinte construite din beton sau beton si caramida.
Cele mai multe familii din Romania (56%) locuiesc in imobile construite din materiale foarte rezistente, cum ar fi beton sau beton si caramida.
Doar 1,8% din totalul familiilor isi permit aparate de aer conditionat
Asigurarea unei temperaturi adecvate in interiorul locuintei cu ajutorul instalatiilor de aer conditionat isi pot permite numai 182 din 10.000 de familii, adica 1,82% din totalul acestora. Instalatiile de aer conditionat se intalnesc cel mai frecvent in locuintele patronilor (1.593 din 10.000) si in cele ale salariatilor (294 din 10.000). Cu ajutorul gazelor naturale din reteaua publica isi pregatesc hrana 46% dintre gospodariile din Romania, acest sistem fiind predominant in mediul urban (74,7%). In mediul rural