Inspectoratul General al Politiei Romane a facut public, ieri, un comunicat de presa in care prezinta rezultatele obtinute pana acum de ofiterii Serviciului "Protejarea Patrimoniului Cultural National", sub coordonarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, in "campania" declansata impotriva "vantorilor" de comori dacice din Muntii Orastiei.
Cercetarile au vizat detectii si sapaturi neautorizate in siturile arheologice, respectiv traficul ilegal cu astfel de obiecte sustrase in acest mod, fapte savarsite in perioada 1996-2005 de mai multe grupari infractionale.
Potrivit reprezentantilor IGPR, s-a reusit recuperarea a numeroase obiecte de valoare, apartinand patrimoniului cultural national.
Astfel, prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Curtea de Apel, au fost trimisi in judecata 13 inculpati, iar pentru alte 36 de persoane s-a dispus disjungerea si continuarea urmaririi penale cu referire la savarsirea infractiunilor de furt calificat, detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, tainuire, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, favorizarea infractorului, santaj, braconaj, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si proxenetism.
In urma disjungerii si a actelor de cercetare efectuate, au fost deschise alte 17 dosare penale, in toate fiind inceputa urmarirea penala. De asemenea, in doua dosare au fost constatate infractiuni de competenta altor structuri (fapte de coruptie, spalare de bani), motiv pentru care s-a dispus declinarea competentei in favoarea organelor judiciare specializate.
Obiecte cautate in zece state europene
Ca urmare a activitatilor de cercetare s-a reusit recuperarea a 29 tezaure dacice si romane, totalizand 7.845 monede, 5 fragmente de monede, 4 vase din metal, 33 vase