Moldova este regiunea cel mai putin atractiva pentru investitorii straini, aceasta zona reusind sa absoarba doar 125 de milioane de euro in anul 2005. La polul opus se afla Bucurestiul si judetul Ilfov, zone in care s-au investit 3.6 miliarde de dolari in aproximativ 279 de proiecte reprezentand aproape 47% din totalul general.
A doua regiune ca importanta pe harta investitiilor este centrul tarii, judetele Alba, Mures, Sibiu, Brasov Harghita si Covasna atragand in 2005 aproape 80 de proiecte cu o valoare totala de 800 de milioane de euro.
Presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina, a declarat ca Agentia pe care o conduce incearca sa convinga Guvernul sa acorde o serie de avantaje pentru proiectele desfasurate in Moldova
„Moldova este de departe zona cea mai defavorizata din punct de vedere al investitiilor. Incercam sa rezolvam aceasta problrema prin introducerea unor masuri care sa faciliteze virtualii investitori in aceasta regiune” a precizat Cristina.
Vestul tarii in schimb sta mult mai bine din acest punct de vedere cu proiecte ce insumeaza peste 500 de milioane de euro.
Dintre investitorii straini care au depus proiecte de peste 1 milion de euro, Olanda ocupa primul loc cu o suma de 1.3 miliarde de dolari urmata de Austria cu 690 de milioane si Franta cu 470 de milioane.
Principalele domenii in care s-a investit sunt telecomunicatiile, cu 57 de proiecte insumand 1.3 miliarde dolari, comertul cu 94 de proiecte si o suma de 722 de milioane, pe locul trei aflandu-se serviciile cu 61 de proiecte care au atras 685 de milioane de dolari.
Moldova este regiunea cel mai putin atractiva pentru investitorii straini, aceasta zona reusind sa absoarba doar 125 de milioane de euro in anul 2005. La polul opus se afla Bucurestiul si judetul Ilfov, zone in care s-au investit 3.6 miliarde de dolari in aproxim