Originară din Europa, varza are o vechime de cel puţin trei mii de ani. Astăzi, consumatorul poate alege între peste 400 de soiuri de varză cultivate în toată lumea. Varza albă sau roşie, sferică, este populară în Occident, în timp ce varietăţile cu frunze late sunt populare în Asia.
Varza merită un loc aparte în medicina naturistă. Ea dă forţă şi vitalitate fiind o mină de săruri minerale ca sulf, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, cupru şi de vitamine: C, B, A, H, K. Conţinutul bogat de clorofilă favorizează producerea hemoglobinei, contribuie la tratarea anemiilor şi stărilor de oboseală, revitalizează şi remineralizează bolnavii şi convalescenţii. Din leac „băbesc", a primit statutul de medicament natural. Varza poate fi folosită în tratamentul a circa 80 de boli. Puterile ei se întind până la prevenirea cancerului de origine metabolică, ceea ce înseamnă că are un efect de regenerare a ţesuturilor. Recent, doi cercetători americani au descoperit că varza conţine un antibiotic natural care asociat cu vitamina H îi explică proprietăţile. Varza
s-a dovedit a fi şi un puternic antiscorbutic, un excelent reechilibrant nervos şi un stimulent al imunităţii naturale. Diabeticii o consumă deoarece contribuie la reglarea valorii glicemiei. Urmată cu regularitate, cura de varză previne bolile degenerative.
Varza crudă sau fiartă la foc înăbuşit aplicată ca o cataplasmă vindecă acneea, ascita, constipaţia, diareile şi dizenteriile, ajută în tratarea eczemelor, a durerilor reumatismale, musculare şi a gutei, a infecţiilor urinare, a scorbutului. Nevralgiile dentare, faciale, reumatismale, sciatica se tratează prin aplicarea foilor de varză pe zonele dureroase. Alinarea se produce lent şi se recomandă sa nu se lase foile până la apariţia senzaţiei de căldură. În cazul pneumoniei, se acoperă toracele cu frunze de varză timp de patru ore. Apoi se schimbă f