Reforma din sanatate, anuntata cu surle la sfirsitul anului trecut de catre ministrul economist al sanatatii, este o mare dezamagire. Entuziasmul s-a transformat in amaraciune. Eram convins ca Nicolaescu ar fi fost dispus sa lupte cu „sistemul“, cu feudele medicilor si cu conservatorismul lor degradant. Economistul Nicolaescu de la PNL. Si am avut dreptate. Ministrul liberal si-a inceput si continuat lupta dincolo de orice ratiune. Dincolo chiar si de ratiuni constitutionale si de ratiuni ale bunului-simt. Atunci cind nu a respectat hotariri judecatoresti si a continuat sa ignore justitia mi-am dat seama ca acela nu era un economist liberal.
El era, si a ramas si astazi, un politician lipsit de scrupule aciuat intr-o ograda liberala in pana de lideri. Un adevarat liberal nu trece peste justitie, una dintre valorile triadei liberale, alaturi de proprietate si de initiativa.
Eugen Nicolaescu a propus o reforma. Asta stie toata lumea. Dar in ce consta reforma lui Nicolaescu? Cel care se incumeta sa raspunda la aceasta intrebare nu va putea spune mai mult decit ca si-a pus in cap sa-i termine pe directorii de spitale, in frunte cu Sorin Oprescu. Totusi, se pare ca reforma initiata de el se bazeaza pe 17 titluri de legi care vor intra in vigoare in momentul cind vor aparea, anul acesta, in Monitorul Oficial. Si cam asta este reforma lui Nicolaescu. Poate ca o fi mai mult, dar noi nu avem de unde sa stim atita timp cit domnia sa, ca lider de portofoliu in guvern, nu a sustinut-o public suficient.
Mai mult, a si evitat dezbaterea parlamentara si a trecut-o ca Ordonanta. Este incredibil cita lipsa de profesionalism in promovarea propriei politici publice in sanatate la un om al carui rol in PNL era chiar comunicarea (domnia sa a fost o vreme purtatorul de cuvint al PNL). De la lansarea initiativei si pina acum, perioada in care primele legi