Omul de afaceri Ovidiu Tender va fi cercetat in continuare, in dosarul RAFO, in stare de arest. Dupa ce le-a scapat printre degete la tribunal, unde omul de afaceri a fost pus in libertate, ieri, procurorii DIICOT au reusit sa rastoarne situatia. Curtea de Apel Bucuresti, in recurs, a dispus, definitiv, prelungirea cu inca 30 de zile a mandatului de arestare a controversatului om de afaceri.
Se pare insa ca instanta de recurs a trecut prea usor peste motivarea judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, care, dupa doua zile de studiere a dosarului, au stabilit ca Ovidiu Tender poate fi anchetat in stare de libertate.
Astfel, unul din aspectele constatate de judecatorul Tribunalului Bucuresti care a analizat dosarul lui Ovidiu Tender este acela ca hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus initial masura arestarii preventive a omului de afaceri este nula absolut! Fapt care daca ar ajunge pe masa judecatorilor europeni ar face ca Romania sa piarda la CEDO un nou proces.
Concret, trimiterea dupa gratii a lui Ovidiu Tender a venit in urma solicitarii procurorilor DIICOT de inlocuire a masurii obligarii de a nu parasi tara cu masura arestarii preventive.
Arestarea s-a dispus prin incheiere in Camera de Consiliu, si nu in sedinta publica, asa cum prevede imperativ legea penala! Potrivit motivarii prin care s-a respins propunerea de prelungire a arestarii preventive a lui Tender, regula generala este aceea a publicitatii sedintelor de judecata, regula a carei incalcare atrage nulitatea absoluta! Potrivit Codului de Procedura Penala, incalcarea
acestui principiu atrage nulitatea absoluta a actului de procedura, in speta a mandatului de arestare preventiva! Potrivit aceleiasi motivari, Tribunalul Bucuresti a apreciat ca probele stranse pana in prezent de organele de cercetare penala nu justifica presupunerea ca incu