Dupa ce, in anii de glorie ai comunismului, a adapostit vaci, iar apoi, copii abandonati, nici dupa 1990 Castelul de la Banloc nu a mai cunoscut stralucirea din anii inceputului de secol XX. Reparatiile la care a fost supus nu se prea vad cu ochiul liber... Iar cutremurul din 1991 i-a pus capac, aducandu-l in prag de prabusire. Anii trec, banii pentru reconstructie nu exista, iar timpul isi spune cuvantul. In plus, nici nu se intrevede o remediere a situatiei.
Desi statul a dat liber la concesionarea monumentelor istorice, Castelul de la Banloc nu poate beneficia, insa, de aceasta prevedere legala, atata timp cat este revendicat, in calitate de descendent al familiei regale, de Printul Paul, caruia autoritatile ii cer sa dovedeasca descendenta din familia regala... In tot acest timp, eroziunea isi spune cuvantul tot mai apasat... Marire si decadere O data cu venirea la putere a comunistilor, soarta Castelului de la Banloc a intrat intr-o faza neagra. Imediat dupa alungarea familiei regale din Romania, Castelul a intrat in patrimoniul statului. Profitand de dimensiunea edificiului, tovarasii aflati la conducerea tarii au gasit de cuviinta sa-l transforme in I.A.S. Tapiteriile scumpe au fost rupte si inlocuite cu panza rosie cu citate din Lenin.
Citiva ani mai tarziu, in 1960, castelul a fost transformat in azil de batrani, apoi, dupa alti ani, in leagan de copii. Decaderea, la propriu, i-a fost desavarsita in 1991. Seismul care a lovit atunci zona de vest a tarii l-a adus aproape in pragul prabusirii. Parcul neingrijit s-a transformat, la randul sau, in adapost pentru oamenii veniti de aiurea sa-si caute de lucru la localnici. Si in momentul de fata, fostul domeniu regal se afla intr-o stare jalnica. De mai bine de zece ani s-a dispus inceperea lucrarilor de renovare. Primaria din localitate, institutie care are in administrare Castelul, se zbate in zadar