Lucrarea istoricului Gheorghe T. Ionescu, "Contributii la Istoria romanilor - studii si materiale", ingrijita de directorul Muzeului Brailei, prof. univ. dr. Ionel Candea, si tiparita la "Istros", a fost lansata in urma cu citeva zile la Institutul "Nicolae Iorga" din Bucuresti, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Muzeului Brailei.
Cu aceasta ocazie, despre viata si opera stiintifica a profesorului Gheorghe T. Ionescu au vorbit: dr. Ovidiu Cristea, director adjunct al Institutului "Nicolae Iorga", prof. univ. dr. Serban Papacostea, membru corespondent al Academiei Romane si prof. univ. dr.
Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei. "In generatia de istorici romani formata Inainte de rasturnarile aduse de sfirsitul celui de-Al Doilea Razboi mondial, dar care si-a desfasurat cea mai mare parte a activitatii In conditiile radical modificate de aceasta cotitura a istoriei romanesti si universale se afla, la loc de cinste, profesorul Gheorghe T. Ionescu. Istoric si dascal de vocatie, Gheorghe T.
Ionescu a pus amprenta constiintei sale profesionale pe Intreaga sa activitate la catedra si In opera sa stiintifica. Paralel cu activitatea sa didactica, Gheorghe T. Ionescu s-a implicat sustinut si In munca de cercetare stiintifica de pe urma careia a rezultat un sir de contributii Insemnate In domeniul istoriei medievale romanesti. Trasaturile comune ale acestor studii sint: eruditia lor fundamentala, Impinsa la limita posibilului, trasatura care Il situeaza In rindurile
dintii ale exegetilor istoriografiei romanesti; spiritul critic, dezvoltat din confruntarea datelor obtinute din acumularile erudite, cu concursul caruia a smuls materiei documentare maximum de precizie Ingaduit de caracterul aproximativ al informatiei surselor; integrarea faptelor istorice dobindite pe aceasta cale In lanturile de interdependenta carora le ap