Operat la coloana, vizibil suferind in urma calatoriei, presedintele Traian Basescu nu a vrut sa contramandeze intalnirea cu presedintele Frantei, Jacques Chirac. Si asta fiindca pentru Romania miza este mult prea importanta. Aderarea tarii la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, nu merge deloc ca pe roate. Raportul Comisiei Europene din mai nu a prevazut data aderarii.
Speranta lui Basescu ca SUA vor impune partenerilor europeni aceasta data s-a dovedit nefondata. Au aparut complicatii majore datorita Bulgariei si faptului ca nimeni nici macar nu se gandeste sa decupleze cele doua tari. Dar lucrul cel mai important − Franta nu mai este motorul principal al aducerii Romaniei in Occident, asa cum s-a intamplat inca din ianuarie 1990.
Dupa intrevederea cu Chirac, Basescu a anuntat ca a obtinut ratificarea ceva mai devreme a Tratatului de aderare a Romaniei.
Faptul a fost confirmat apoi si de presedintele Senatului francez. Si, totusi, raceala din relatiile bilaterale este evidenta.
Chirac nu l-a insotit pe Basescu la declaratii de presa, dar Presedintia Frantei a emis un comunicat unde la fel de bine putea sa vorbeasca in loc de Romania si Bulgaria de Turcia sau Ucraina: „Presedintele Republicii (franceze - n.r.) l-a informat pe presedintele Basescu ca Franta a luat nota de raportul Comisiei.
El si-a exprimat speranta ca Romania va putea lua toate masurile necesare unei adeziuni incepand cu ianuarie 2007“.
La randul sau, ministrul francez de externe Philippe Douste-Blazy a afirmat intr-o conferinta de presa: „In privinta Bulgariei si Romaniei, Comisia Europeana isi va da avizul
in octombrie despre politica in privinta Justitiei si vom avea, cand Comisia isi va fi dat avizul, o decizie de luat. Dupa cum stiti, aceasta este asupra datei de 1 ianuarie 2007 sau 1 ianuarie 2008“.
Pentru