Gheorghe Ciuhandu spune că banii vor fi direcţionaţi spre învăţământ, sănătate şi lucrări de infrastructură de anvergură. "Nu poţi face astfel de lucrări numai cu 150 milioane de euro, Gheorghe Ciuhandu spune că banii vor fi direcţionaţi spre învăţământ, sănătate şi lucrări de infrastructură de anvergură. "Nu poţi face astfel de lucrări numai cu 150 milioane de euro, cât este valoarea bugetului local", a declarat primarul Timişoarei.
Licitaţia pentru intermedierea şi distribuirea obligaţiunilor municipale a fost câştigată de BCR şi BCR Securities, la mare distanţă de oferta clasată pe locul al doilea. Adrian Bodo, directorul economic al Primăriei Timişoara, spune că economia făcută astfel este de două milioane de euro. Banii vor fi eliberaţi în cinci tranşe, pe măsură ce vor fi cheltuiţi. Reprezentanţii BCR estimează că primele obligaţiuni municipale vor fi emise la sfârşitul lunii septembrie, iar valoarea uneia va fi de un milion de lei vechi. Dobânda urmează să fie stabilită. "Această emisiune reprezintă cea mai mare finanţare pe care o municipalitate o atrage de pe piaţa locală de capital, fiind şi cea mai complexă", a declarat Marius Dănilă, director executiv al Direcţiei managementul grupului şi pieţe de capital.
Costuri mai mici
Sistemul de împrumut este o premieră în România şi constă în emiterea de obligaţiuni municipale în serii prefinanţate de o linie de credit tip "bridge loan" revolving. Asta înseamnă că tranşele de bani pot fi obţinute pe măsura cheltuirii lor, iar dobânda este plătită doar la sumele utilizate pentru finanţarea graduală a investiţiilor. Costurile totale sunt astfel mai mici decât ale unui credit bancar obişnuit. Primăria Timişoara a mai emis până acum două serii de obligaţiuni municipale, ambele catalogate ca fiind de succes. Prima, în valoare de o sută de miliarde de lei vechi, a fost achitată în totalitate,