Profesorii sunt nemultumiti de nerespectarea de catre Guvern a acordului semnat in 28 noiembrie 2005. Conform acordului, ieri, cele patru federatii sindicale din invatamant si reprezentantii Executivului trebuiau sa evalueze stadiul aplicarii acestuia.
Din pacate, liderii sindicali nu au fost invitati la Guvern, ci la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru a discuta cu ministrul Mihail Hardau.
Drept urmare, Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu in care semnaleaza faptul ca "partea guvernamentala continua sa-i trateze cu dispret pe profesori. Astazi (n.r.- ieri) este 1 iunie si, nu am vazut decat intentia Guvernului de a tergiversa punerea in aplicare a acordului". Totodata, Federatia "Spiru Haret" precizeaza: "Nu am dori sa credem, domnule presedinte, ca si acest document a fost doar o modalitate a Executivului de a mai castiga sase luni de liniste sociala". In acelasi timp, Federatia Educatiei Nationale (FEN) trage un nou semnal de alarma in ceea ce priveste subfinantarea sistemului educational: "Invatamantul romanesc a suferit si sufera in continuare de subfinantare, devenita deja cronica. Estimam ca aceasta subfinantare se va manifesta si in perioada urmatoare".
Doar promisiuni pe hartie
FEN explica faptul ca "bugetul alocat Invatamantului pentru anul financiar 2006, aprobat prin Legea bugetului de stat, a fost de 3,76% din PIB, fata de 6% din PIB promis a fi alocat pentru Educatie si Cercetare. In ceea ce priveste promisiunea de suplimentare cu 1,1% din PIB a bugetului, pentru finantarea proiectelor si investitiilor aferente - sume necuprinse in buget, pana acum nu au fost deschise linii de creditare pentru nici unul dintre sutele de proiecte finantabile intocmite, dupa cum reiese din declaratia ministrului Educatiei". In ceea ce priveste salariil