(Foto: )
Inca de anul trecut, membrii asociatiei IT Transylvania Cluster, plasata in Parcul Industrial Tetarom I din Cluj, au pus in discutie atragerea investitorilor straini fara ca firmele din Ardeal sa aiba, ca avantaje, costurile mici cu personalul si cu infiintarea unei firme, considerate drept valabile numai pana la integrarea in Uniunea Europeana (UE).
Transylvania Cluster sustinea ca, in unele sectoare, poate sa concureze chiar cu specialistii indieni sau din alte tari cu potential in domeniu.
Argumentele clujenilor sunt clasarea romanilor pe locul doi in lume in privinta capacitatii de a vorbi o limba straina si pe locul patru in privinta specialistilor certificati international, diferenta de fus orar mai mica fata de Vestul Europei, capacitatea clujenilor de a vorbi corect limbile germana si engleza, precum si cei 7000 de studenti din centrul universitar Cluj-Napoca.
Transylvania Cluster a atentionat asupra faptului ca, pentru a pastra “creierele”, firmele componenete ale nucleului IT clujean, estimat la 1000 de specialisti, ar trebui sa le acorde un salariu de cel putin 65% fata de cel din UE.
“Nu pot sa cred! In loc sa sustina IT-ul, Guvernul il loveste! Tocmai imi spuneau cei de la Ruwel (companie germana profilata pe industria electronica ce va investi in Tetarom - n.r.) ca, in China, dispun de o capacitate de productie situata intr-un parc industrial unde lucreaza 50000 de oameni si unde investitorii dispun de facilitati cu carul!”, a exclamat Viorel Gavrea,
director Tetarom Cluj. Acesta crede ca eliminarea facilitatii pentru IT nu va genera plecarea investitorilor din parcurile industriale, dar ca va duce la scaderea salariilor. Directorul Tetarom a precizat ca un dezvoltator de software din cele doua parcuri industriale castiga intr