Valoarea totala a investitiilor straine directe in Romania ar putea fi in acest an de circa 9 miliarde euro. In 2005 acestea erau 5,2 miliarde euro. Autoritatile prognozeaza pentru 2006 fluxuri de ISD de 6,2 miliarde euro, fara a include incasarile din privatizarile BCR si CEC.
Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) estimeaza o valoare a investitiilor straine de 6,2 miliarde de euro in acest an, suma care nu include privatizarile Bancii Comerciale Romane si Casei de Economii si Consemnatiuni, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Agentiei, Ana Maria Cristina.
Erste Bank a castigat la sfarsitul anului trecut licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde de euro. Tranzactia este asteptata sa se incheie in luna iulie a acestui an, iar statul va incasa circa 2,2 miliarde de euro, diferenta revenind Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, care detin 25% plus doua actiuni la BCR.
In cazul CEC, investitorii vor depune ofertele angajante pana la 17 iulie, iar castigatorul licitatiei va fi anuntat la mijlocul lunii septembrie. Analistii au estimat ca tranzactia va avea o valoare de circa un miliard de euro. Ponderea marilor privatizari in valoarea totala a investitiilor s-a redus in ultimii ani in favoarea proiectelor greenfield, a aratat presedintele ARIS.
Datele din 2005 sunt provizorii si urmeaza sa fie revizuite, valoarea estimata de ARIS dupa revizuire fiind de circa 6,2 miliarde de euro. Potrivit datelor ARIS, Romania a ocupat anul trecut locul trei in regiune in functie de volumul investitiilor straine directe, dupa Cehia - 8,8 miliarde de euro, si Polonia - 6,1 miliarde de euro.
Valoarea totala a investitiilor straine directe in Romania ar putea fi in acest an de circa 9 miliarde euro. In 2005 acestea erau 5,2 miliarde euro. Autoritatile prognozeaza pentr