Un studiu recent arata ca patru la suta din populatia din mediul urban a renuntat la consumul de carne de pui dupa aparitia gripei aviare in Romania. Totodata opt la suta din populatie a cumparat si consumat mai rar carne de pui, potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare Daedalus Consulting. Potrivit Rompres, reprezentantul Agricola Bacau se plange ca, in doua saptamani, spatiile in care poate fi depozitata carnea de pui pentru care nu exista cerere vor da pe-afara. In prezent, in depozitele firmei este pastrata productia din ultima luna si jumatate. Dar specialistii anunta ca fermele mai rezista maximum sase luni. "Sa scadem preturile n-are niciun rost, pentru aceste produse pur si simplu nu mai exista cerere", sustine Grigore Horoi, vicepresedintele Agricola International Bacau - unul dintre cei mai mari producatori din tara.
Depozitele sunt ticsite cu carne
Efectele s-a vazut imediat pe piata. De aceasta data vanzarile au scazut, in medie, cu 80 la suta - 85 la suta, mult mai puternic decat in toamna anului trecut, cand a aparut virusul aviar in Delta Dunarii. Depozitele frigorifice ale fermelor sunt aproape pline cu carne pe care nimeni nu o cumpara. Daca, pentru moment, problemele din ferme se limiteaza la scaderea vanzarilor, curand acestea se vor transforma in pierderi sau chiar faliment pentru producatorii mai slabi. Desi exista posibilitatea despagubirilor, acestea se fac numai pentru pierderile directe, nu pentru cele colaterale. Disperati, crescatorii negociaza cu autoritatile posibile solutii pentru ferme, cum ar fi majorarea subventiilor si achizitia de preparate din oua si pui de catre stat.
Vanzari sub pretul de productie
La Avicola SA, singurul producator de carne de pui din Vrancea, s-a inregistrat o scadere cu 90 la suta a vanzarilor, de la aparitia gripei aviare in Vrancea. Compania are