Regiunea centrală a ţării, din care fac parte judeţele Braşov, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna, se află pe locul doi în topul preferinţelor investitorilor străini pentru dezvoltarea unor afaceri, după regiunea Bucureştiului şi a judeţului Ilfov.
Cele şase judeţe din centrul ţării au reuşit anul trecut să atragă 80 de proiecte de investiţii străine în valoare totală de 800 de milioane de euro. Totuşi, valoarea investiţiilor străine atrase la Braşov a fost una oarecum redusă, având în vedere faptul că la sfârşitul anului trecut nivelul investiţiilor străine directe se cifra la aproximativ 196 de milioane USD ca aport la capitalul social.
Pe primele locuri în ceea ce priveşte investiţiile realizate la Braşov se numără Germania, cu 106,2 milioane USD investite la Braşov, SUA – 20,2 milioane USD, Anglia – 20 milioane USD şi Cipru – 15,56 milioane USD.
Investiţii de aproape 2 miliarde de euro în acest an
Investiţiile străine directe în primul trimestru din acest an au fost de 1,720 miliarde euro, în creştere cu 128% faţă de perioada similară din 2005, când s-au înregistrat 754 milioane euro, a declarat, ieri, preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS), Ana Maria Cristina, într-o conferinţă de presă.
Comparativ cu ţările din jur, Polonia a înregistrat un volum al investiţiilor străine directe, în aceeaşi perioadă, de 2,748 miliarde euro, în timp ce Bulgaria şi Cehia, doar 765 milioane euro, respectiv 564 milioane euro. „Dacă anul trecut ne aflam într-o poziţie bună în clasamentul central-est european, anul acesta estimăm că vom deveni lideri în condiţiile în care şi legislaţia va fi armonizată cu legislaţia ţărilor cu care ne comparăm”, a mai spus Cristina.
ARIS a monitorizat investiţiile cu impact semnificativ în economie, în general cele peste un milion de dolari, în primele cinci luni ale anului ex