In Uniunea Europeana se simte un proces tot mai accentuat de constientizare a importantei zonei extinse a Marii Negre, in contextul intensificarii procesului de extindere a UE si de integrare a noilor state membre sau candidate.
Grecia nefiind foarte activa in promovarea unei astfel de initiative si Turcia avand perspective de aderare indepartate, noile membre, Romania si Bulgaria, ar putea avea sansa sa-si transforme viziunea asupra zonei in politica oficiala a UE. Concretizarea celei mai noi initiative romanesti are loc pe 5 iunie, la Bucuresti.
Desi nu exista inca o politica a Uniunii pentru zona Marii Negre, experienta acumulata in cadrul politicilor deja derulate (EuroMed - parteneriatul euro-mediteranean, cunoscut si ca procesul 'Barcelona' de cooperare in bazinul Mediteranei, precum si NDI - initiativa nordica prin care Finlanda a propus cadrul de cooperare in Nordul europei, de la Norvegia la Rusia) asigura premisele de baza pentru implementarea eficienta a unei forme de cooperare la Marea Neagra.
In plan regional se inregistreaza o revigorare a initiativelor de cooperare regionala intre statele riverane bazinului Marii Negre, precum si cu cele din zona extinsa a acesteia (BSEC, Euroregiunea Marea Neagra, Conferinta Regiunilor Maritime Riverane din Europa, GUUAM).
Actorii locali au constientizat ca pentru a asigura dezvoltarea durabila si stabilitatea zonei extinse a Marii Negre este necesara imbunatatirea formelor de cooperare regionala.
Emergenta a doua procese paralele - constientizarea de catre UE a importantei regiunii Marii Negre si constientizarea de catre actorii locali a nevoii de cooperare regionala la Marea Neagra - genereaza nevoia crearii unui cadru de dialog, care sa aduca fata in fata cele doua entitati.
Organisme de cooperare in zona de Sud-Est, a Balcanilor si a Mari