Se da urmatoarea problema: din punctul A pleaca spre punctul B trei autovehicule - una de Salvare, una de Pompieri si alta de Politie. Daca teoretic toate trei merg cu aceeasi viteza si toate trei pleaca in acelasi timp, este adevarata sau falsa afirmatia ca toate vor ajunge in punctul B consecutiv?
Cu siguranta, toti veti raspunde ca afirmatia este adevarata. Si totusi, in practica, raspunsul e altul. Asta pentru ca, daca erati atenti, aceasta este o problema-capcana, deoarece in ecuatie este introdusa si o masina de Politie. Iar politistii au tinut sa demonstreze ca teoria e una, dar practica e alta. Mai concret, vinerea trecuta, la un accident produs intre Albina si Valea Cinepii, daca Ambulanta si Pompierii au ajuns la o diferenta de citeva minute, Politia a ajuns dupa alte douazeci si ceva de minute. Teoretic, cind cineva suna la 112 pentru a sesiza producerea unui accident grav, sint anuntate si Salvarea, si Politia, si Pompierii, in acelasi timp. Teoretic, toate trei autovehiculele ar trebui sa plece in acelasi timp. Si, cum toate trei au girofaruri, sirene si prioritate, plus ca toate trei pleaca din municipiu, normal ar fi ca la locul accidentului sa ajunga toate trei odata, cu o diferenta de plus/minus citeva minute. Cum spuneam, la accidentul de vinerea trecuta, masina Politiei a ajuns mult mai tirziu. Prin urmare, la aceasta problema se pot da mai multe raspunsuri posibile, pe care dumneavoastra sa le bifati: a) Masina de Politie cu pricina s-a ratacit pe drum; b) Politistii s-au mai oprit pentru a prinde pe radar niste vitezomani, pentru a avea bani de benzina pina la locul accidentului si inapoi; c) cel care conducea masina a mers mai incet, pentru ca era incepator la volan.
Dar nici cu masina de la Pompieri - una speciala de descarcerare - nu mi-e rusine, pentru ca una dintre victime a stat prinsa intre fiare cu o jumatate de ora