Comisia speciala a Penitenciarului Rahova, care a discutat ieri cererea de eliberare conditionata a lui Miron Cozma, a decis ca acesta nu poate fi eliberat, motiv pentru care solicitarea fostului lider al minerilor ar putea fi discutata abia peste 12 luni. Avizul Comisiei poate fi atacat cu recurs la Judecatoria Sectorului 5; in cazul in care nici acestia nu se pronunta favorabil, asa-zisul Luceafar poate solicita din nou punerea sa in libertate cu o luna inainte de executarea intregii pedepse cu inchisoarea.
Aceasta este a doua oara cand i se respinge eliberarea conditionata, dupa cea din luna ianuarie, in ciuda faptului ca Penitenciarul de Maxima Siguranta Timisoara a trimis la Bucuresti documente care atesta buna purtare a lui Cozma ca detinut.
Fostul lider al minerilor a avut posibilitatea solicitarii unei eliberari conditionate dupa ce judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, la inceputul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor. Miron Cozma a primit sapte ani si 11 luni de inchisoare, pentru mineriada din 1991, pedeapsa deja executata, si inca 10 ani pentru mineriada de la Costesti.
Ultimii 16 ani au fost zbuciumati pentru asa-zisul Luceafar, acesta avand numeroase procese penale, de la cele de drept comun - scandaluri, batai, accidente de circulatie - pana la cele privind subminarea puterii de stat, cele mai mediatizate fiind cele legate de mineriadele din anii '90, '91 si '99.
Primele pedepse pentru aceste fapte au fost date in 1997. Cozma a fost arestat, judecat si a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru tulburarea linistii publice. A urmat un recurs la Curtea Suprema, iar Cozma a fost condamnat definitiv la 18 ani inchisoare pentru subminarea puterii de stat. Numai ca, in momentul pronuntarii hotararii definitive, Cozma era liber.
In ianuarie 1999, in loc sa se predea, Cozma a orga