Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia a organizat in zilele de 1-2 iunie 2006 Conferinta Nationala "Patrimoniu istoric transilvanean - cercetare si valorificare", in cadrul careia s-au prezentat comunicari si s-a organizat o masa rotunda axata pe problematica istorica si juridica a unor importante monumente si alte edificii istorice, care, in spatiul transilvan, conserva identitatea si cultura generatiilor ce s-au succedat de-a lungul timpului.
Cei prezenti, intre care numeroase personalitati din domeniul cercetarii si conservarii patrimoniului cultural imobiliar, in interventiile pe care le-au avut, au apreciat ca evenimentele istorice desfasurate in Transilvania impun o abordare interdisciplinara a aspectelor culturale, istorice si juridice, in asa fel incat toti transilvanenii sa se poata regasi si sa-si exercite drepturile si aspiratiile in spirit european.
In realizarea acestui deziderat, toti participantii fac un apel ferm catre autoritatile statului roman sa abordeze problematica patrimoniului cultural imobiliar transilvan cu toata responsabilitatea.
In eventualele demersuri este necesara, in fiecare caz in parte, o expertiza istorico-juridica profunda, prin evaluarea vastului material arhivistic care poate fi pus la dispozitia organelor abilitate, fie ele administrative sau judiciare.
Participantii fac un apel la institutiile detinatoare de documente sa puna la dispozitia forurilor interesate informatia necesara clarificarii regimului juridic al imobilelor asupra carora sunt sau vor putea fi litigii.
De modul in care autoritatile statului vor trata si vor rezolva situatia institutiilor publice detinatoare de cladiri - monumente istorice depinde prezentul si viitorul unor generatii care aspira la o convietuire armonioasa, prin recunoasterea reciproca a eforturilor si a drepturilor.
Participantii au exprimat opinia