Continutul declaratiilor de avere si de interese va fi verificat de o institutie specializata. Ministerul Justitiei a finalizat proiectul legii privind declararea si controlul averilor si conflictul de interese, precum si regimul incompatibilitatilor pentru persoanele care exercita functii si demnitati publice.
Legea reglementeaza Agentia Nationala de Integritate ca organism abilitat sa verifice corectitudinea declaratiilor demnitarilor. Daca pana acum s-au facut progrese importante in ceea ce priveste formularul declaratiilor de avere si de interese si categoriile obligate la depunerea acestora, Romania nu are inca un mecanism eficient de verificare.
Conform strategiei nationale anticoruptie, Agentia ar fi trebuit infiintata inca de acum un an. Deocamdata, proiectul Ministerului Justitiei urmeaza sa intre in discutia Guvernului saptamana viitoare.
Agentia este gandita ca o autoritate independenta si permanenta. Ea va fi condusa de un presedinte numit pentru un mandat de patru ani de catre seful statului, la propunerea Consiliului National de Integritate. Evaluarea activitatii Agentiei va fi facuta anual printr-un audit independent extern, finantat din bugetul institutiei.
In ceea ce priveste declaratiile de avere si cele de interese, legea privind controlul acestora extinde numarul functiilor care cad sub incidenta obligativitatii depunerii declaratiilor. Printre altii, declaratiile de avere vor trebui depuse si de catre membrii clerului si personalului din sistemul sanitar si de invatamant de stat.
Sanctiuni severe pentru mincinosi
Cei care vor minti in declaratiile de avere si de interese vor intra sub incidenta legii. In schimb, neredactarea declaratiei sau intarzierea depunerii raman contraventii si se sanctioneaza cu amenda.
In aceste cazuri, procedura de verificare de catre Agentie este declansata din