Astazi incep la Bucuresti lucrarile summit-ului de lansare al Forumului Marii Negre pentru Dezvoltare si Parteneriat. Participa presedintii din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova si Ucraina, iar delegatiile din Bulgaria, Grecia, Lituania si Turcia sunt conduse de ministrii de Externe.
La summit sunt prezenti si reprezentanti ai unor organizatii internationale, printre care Robert Simmons, reprezentant special al Secretariatului General al NATO pentru zona Caucazului si Asiei Centrale, Erhard Busek, coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est s.a.
Intr-un studiu prezentat de site-ul EurActiv.ro se afirma ca Forumul da sansa Romaniei sa impuna viziunea sa asupra viitorului Marii Negre drept politica oficiala a Uniunii Europene, mai ales ca UE nu are inca o politica explicit asumata in privinta acestei regiuni. Promovarea de catre Romania a Forumului drept cadru de dialog porneste sub auspicii favorabile, intr-o perioada in care UE devine din ce in ce mai interesata de stabilitatea zonei, iar statele membre constientizeaza nevoia de colaborare economica si politica.
O initiativa romaneasca
Organizarea la Bucuresti a acestui eveniment este consecinta interesului Romaniei fata de zona Marii Negre, revigorat odata cu preluarea functiei de presedinte de catre Traian Basescu.
Astfel, din 2004, Romania incearca sa impuna o viziune proprie de securitate in aceasta zona, marcata de instabilitate politica si de pericolul acutizarii unor conflicte inghetate. Pana acum, gasirea unor modalitati de colaborare extinsa a fost obiectul unor organizatii precum Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est sau Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre (BSEC).
Prima se va transforma, din 2008, in Consiliul pentru Cooperare Regionala si urmeaza sa se axeze pe accelerarea integrarii europene a tari