Foto: MixMedia.ro
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ar trebui sa incheie in scurt timp privatizarea ultimelor societati la care statul continua sa detina actiuni. Lucrurile se misca insa cu greutate, mai ales in cazul citorva societati mari, precum Electroputere Craiova, Rulmentul sau Tractorul din Brasov. Dificultati sunt intampinate si in ce priveste privatizarea institutelor de cercetare.
Cu toate acestea, intr-un interviu pentru HotNews.ro, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, se arata optimist si crede ca isi va duce mandatul la bun sfirsit.
HotNews.ro: AVAS are in portofoliu mai multe societati mari, al caror proces de privatizare nu pare sa se incheie foarte curand. Ce perspective sunt asadar in cazul Electroputere, Rulmentul si Tractorul?
Razvan Orasanu: Ce ne-a mai ramas de privatizat sunt societati care fie nu au avut succes la investitori, fie sunt in diverse situatii dificile. Cum nu ne vom astepta la un rezultat spectaculos din punct de vedere al veniturilor, singurul rezultat pe care trebuie sa-l obtinem este transferul in sectorul privat a cat mai multor societati.
Iar acestea vor beneficia de infuzie de capital privat, infaptuind astfel o schimbare in economie.
Despre cele trei societati mentionate, pot sa spun ca s-au facut tentative de 16 ani incoace ca ele sa fie privatizate, dar fara nici un rezultat. Probabil, o parte din ele nu vor fi privatizate ca intreg, vor fi privatizate ca module functionale pentru ca este o modalitate mai rapida in care noi putem efectua o operatiune economica de transfer in domeniul privat.
In cazul celor trei nu ne vom ghida dupa pret, Autoritatea incearca doar sa rezolve problema proprietatii. Principalele obstacole sunt legate de faptul ca sunt proprietate de stat, ca sunt protejate de creditori si ca de multi ani de zile nu functio